Στο Ηράκλειο Κρήτης για το 3ο Διεθνές Φόρουμ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας βρέθηκε η υφυπουργός, Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα, κατόπιν πρόσκλησης της Σοφίας Κουνενάκη-Εφραίμογλου, προέδρου του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και της Εβελίνας Μπάκιντα, προέδρου του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης.
Το φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, αποτέλεσε μια σημαίνουσα εκδήλωση με στόχο την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης. Συμμετείχαν διεθνώς αναγνωρισμένοι ερευνητές, επιχειρηματίες και ειδικοί εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι ανταλλάσσοντας απόψεις, προήγαγαν τη διάχυση καινοτόμων ιδεών.
Η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα, ως κεντρική ομιλήτρια στο Φόρουμ, τόνισε τη σημασία της δημιουργίας ενός πιο ισότιμου και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τις γυναίκες επιχειρηματίες.
«Η ισότητα στην εργασία, έχει πια περάσει από αλλεπάλληλα στάδια, για να φτάσει σήμερα, έπειτα από διεκδικήσεις και αγώνες, σε ένα πιο δίκαιο για τις γυναίκες περιβάλλον. Ένα περιβάλλον όμως, που δεν είναι αρκετά δίκαιο ακόμη», δήλωσε η υφυπουργός κα. Παπακώστα. «Ένας από τους τομείς λοιπόν, που οφείλουμε να σκύψουμε πάνω του και να ασχοληθούμε ουσιαστικά με την ανάπτυξη του, είναι αυτός της γυναικείας επιχειρηματικότητας».
Η υφυπουργός Κ. Παπακώστα επισήμανε τα ιστορικά στερεότυπα που είναι ριζωμένα καλά στο συλλογικό υποσυνείδητο και έχουν αποθαρρύνει τις γυναίκες από το να εισέλθουν στον επιχειρηματικό κόσμο, τονίζοντας τη σημαντική απώλεια καινοτομίας, θέσεων εργασίας και ανάπτυξης λόγω αυτών των παρωχημένων πεποιθήσεων. «Η αντίληψη ότι το ρίσκο, οι επιχειρήσεις και οι γυναίκες δεν πάνε μαζί είναι ένα στερεότυπο που πρέπει να ξεπεράσουμε», τόνισε. «Δεν υπάρχει επιχείρηση που να μην μπορεί να στελεχωθεί, να διευθύνεται ή να ιδρυθεί από γυναίκα».
Από το βήμα του φόρουμ η υφυπουργός προχώρησε επίσης, σε μια σημαντική προαναγγελία. «Σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην ενσωμάτωση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων σε θέσεις διευθυντικών στελεχών των εισηγμένων εταιριών. Κάνοντας, ένα ακόμα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της έμφυλης ισορροπίας στις θέσεις ευθύνης, ανεβάζοντας το ποσοστό του υποεκπροσωπούμενου φύλου, από το 25% που βρίσκεται σήμερα, στο ελάχιστο όριο του 33%! Ποσοστό το οποίο θα αφορά όλες τις διευθυντικές θέσεις των εισηγμένων εταιριών. Μια νομοθετική ρύθμιση, που θα φέρει ουσιαστική ισότητα σε θέσεις κλειδιά, για όσες γυναίκες συγκεντρώνουν τα προσόντα και το αξίζουν».