Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) προχώρησε σε διάψευση των πρόσφατων ψευδών ισχυρισμών που διακινούνται στα κοινωνικά δίκτυα, σύμφωνα με τους οποίους «οι ανεμογεννήτριες μειώνουν τις βροχοπτώσεις» και προκαλούν ξηρασία, οδηγώντας σε δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι.
Ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι καινούργιος, καθώς είχε διατυπωθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από 10 χρόνια, λόγω «σύγχυσης των ανεμογεννητριών με τους ανεμομείκτες». Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, είχε επίσης ακουστεί το ψεύδος ότι «οι ανεμογεννήτριες διώχνουν τα σύννεφα». Πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα «παραπληροφόρησης».
Η ΕΛΕΤΑΕΝ επισημαίνει ότι «η αλήθεια είναι ότι παγκοσμίως έχουν γίνει διάφορες μελέτες με ποικίλα μοντέλα, που προσομοιώνουν την πιθανή επίπτωση των αιολικών στις βροχοπτώσεις». Το γενικό συμπέρασμα αυτών των μελετών είναι ότι «σε περιπτώσεις πάρα πολύ μεγάλων αιολικών πάρκων (συνήθως μη ρεαλιστικών) μπορεί να εκτιμηθεί πολύ μικρή αύξηση στον όγκο των βροχοπτώσεων», το οποίο είναι «το ακριβώς αντίθετο από τον ψευδή ισχυρισμό που διακινήθηκε».
Μόνο «μια μελέτη εκτίμησε πολύ μικρή μείωση των βροχοπτώσεων μόνο το χειμώνα», λόγω της επίδρασης 101.000 MW αιολικών πάρκων στη Δυτική Ευρώπη. Ακόμα και αυτή η μελέτη διευκρίνισε ότι «η μείωση αυτή είναι αμελητέα σε σχέση με τις διαχρονικές μεταβολές των βροχοπτώσεων».
Η ΕΛΕΤΑΕΝ υπογραμμίζει ότι «για άλλη μια φορά λοιπόν, ένας ψευδής ισχυρισμός υιοθετήθηκε και διακινήθηκε με απόλυτη βεβαιότητα ως ορθός, αν και δεν συνοδευόταν από κανένα στοιχείο, μελέτη ή πηγή».
Ψύχραιμες φωνές από την κοινότητα της επιστήμης, όπως «το άρθρο των Ellinika Hoaxes» και «το άρθρο της ιστοσελίδας umeteo», προσπάθησαν να εξηγήσουν την πραγματικότητα με βάση την επιστήμη, διαψεύδοντας τους ψευδείς ισχυρισμούς. Επιπλέον, το βίντεο που δημοσίευσε το umeteo αποδεικνύει ότι «η κίνηση των πτερυγίων των ανεμογεννητριών δεν διαταράσσει ούτε κατ’ ελάχιστο τη νέφωση μέσα από την οποία διέρχεται».
Η ΕΛΕΤΑΕΝ καταλήγει τονίζοντας ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν είναι ούτε ανεμιστήρες ούτε ανεμομείκτες» και καλεί το κοινό να ενημερώνεται από έγκυρες πηγές για θέματα που αφορούν την αιολική ενέργεια και το περιβάλλον.