Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τους λόγους που ορισμένες εταιρείες καταφέρνουν να κρατούν τους υπαλλήλους τους για χρόνια, ενώ άλλες εμφανίζουν υψηλό “turnover”;
Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε στην Ευρώπη την περσινή χρονιά, 1 στους 4 εργαζόμενους σκέφτεται σοβαρά να εγκαταλείψει την εργασία του στο άμεσο μέλλον. Η τάση αυτή ολοένα και αυξάνει λόγω φαινομένων που στην Ελλάδα ακούγονται ιδιαίτερα συχνά κατά την τελευταία πενταετία, ενώ σε άλλες χώρες της Ευρώπης αποτελούν ήδη γνώριμες έννοιες. Το burnout, η «κακή» ή «τοξική» ηγεσία και οι ελλιπείς δυνατότητες ανέλιξης είναι βασικοί και κρίσιμοι παράγοντες που τα «ταλέντα» τείνουν να αναζητούν νέες ευκαιρίες.
Από την άλλη πλευρά, ο μισθός, οι παροχές και η εργασιακή ασφάλεια είναι οι κύριοι λόγοι που «συντηρούν» τους εργαζόμενους δεσμευμένους σε έναν εργοδότη, ακόμα και εάν δεν είναι ικανοποιημένοι από το εργασιακό περιβάλλον ή το αντικείμενο εργασίας.
Γράφει η Ευαγγελία Μπισμπίκη, Executive Certified Coach (ICF) & Business Consultant
Τι μπορούν να κάνουν για αυτό οι επιχειρήσεις;
H κουλτούρα είναι η πρώτη στρατηγική κίνηση και το βασικό πεδίο που πρέπει να διερευνηθεί ως προς το κατά πόσον ενισχύει το φαινόμενο των αυξανόμενων παραιτήσεων. Όταν λέμε «κουλτούρα» εννοούνται και οι επιμέρους «υποκουλτούρες», δηλαδή οι μικρές άτυπες ομάδες ατόμων εντός του οργανισμού που μπορεί να επιδρούν στη γενικότερη οργάνωση και λειτουργία του είτε θετικά είτε αρνητικά.
Μια κουλτούρα συμπερίληψης όπου όλοι αισθάνονται ότι αναγνωρίζονται, ακούγονται και είναι ασφαλείς, ανοίγει κανάλια επικοινωνίας και σεβασμού, κρίσιμης σημασίας για την ευνοϊκότερη καθημερινότητα των ανθρώπων στην εργασία.
Η ηγεσία είναι ο δεύτερος παράγοντας που προσελκύει τους εργαζόμενους σε έναν οργανισμό και συντελεί στην επιτυχή διακράτησή τους. Άλλωστε, η γνωστή ατάκα «οι άνθρωποι αφήνουν κακούς μάνατζερς και όχι επιχειρήσεις» (Buckingham, Coffman “First, Break All the Rules”) αποτελεί μεγάλη αλήθεια.
Οι νέες συμπεριφορές και αξίες των ηγετών που επιβάλλεται να έχουν πλέον και να τις εξασκούν είναι η ενσυναίσθηση, η νοοτροπία ανάπτυξης (growth mindset) και η διαφανής (transparent) επικοινωνία. Δεξιότητες για τις οποίες ακούγονται πολλά σε podcast και σε σεμινάρια για τις επιχειρήσεις, αλλά στην πράξη δεν εφαρμόζονται από κάποιους ηγέτες.
Ωστόσο, ας αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για δεξιότητες που δεν μαθαίνονται και δεν μαθαίνονταν στα σχολεία. Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν τα σεμινάρια ηγεσίας στη χώρα μας και πλέον υπάρχουν και μεταπτυχιακά προγράμματα με ύλη αποκλειστικά και μόνο για την ηγεσία.
Στην αντίπερα όχθη υπάρχει και ο αντίλογος… Μπορεί εύλογα να πει κάποιος ότι οι ηγέτες δεν είναι υποχρεωμένοι να κατανοούν την ψυχολογία όσων επιθυμούν να παραιτηθούν ή όσων δεν λαμβάνουν ικανοποίηση από την εργασία τους. Δεν είναι ειδικοί ψυχικής υγείας και δε χρειάζεται να έχουν τέτοια εξειδίκευση. Αυτό που χρειάζεται είναι μία γενικότερη κινητοποίηση των εταιριών σε σχέση με την ψυχική υγεία των ίδιων των ηγετών, εφαρμόζοντας προγράμματα που να καλύπτουν τις ανάγκες τους με στοχευμένο τρόπο και σε συνεργασία με ειδικούς.
Θα πρέπει στο παραπάνω να ληφθεί υπόψη ότι οι ηγέτες έχουν ανάγκη από ενθάρρυνση, ενδυνάμωση, ενίσχυση της συναισθηματικής τους νοημοσύνης και της προσωπικής τους εξέλιξης. Είναι τα «πρόσωπα – κλειδιά» και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευημερία και τη διακράτηση των ανθρώπων σε έναν οργανισμό.
Το 2022 σε έρευνα που διενεργήθηκε από το LinkedIn, το 94% των εργαζομένων δήλωσαν ότι θα παρέμεναν για μεγαλύτερο διάστημα σε έναν εργοδότη που επενδύει στην προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη.
Εν κατακλείδι, η επένδυση σε ευκαιρίες μάθησης και ανάπτυξης αποδεικνύεται ότι συμβάλλει πολύ περισσότερο σε σχέση με τις παροχές στο να καλλιεργηθεί η εμπιστοσύνη και η ικανοποίηση του προσωπικού.
Τέλος, ο κάθε οργανισμός αποτελεί ένα ξεχωριστό οικοσύστημα που θα μπορούσε να εφαρμόσει τη δική του προσωπική στρατηγική προς αυτό το μονοπάτι.
Η Ευαγγελία Μπισμπίκη είναι Executive Certified Coach (ICF) & Business Consultant με εξειδίκευση στην ηγεσία και την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας σε ηγετικούς ρόλους και θέσεις συμβούλου οργάνωσης και διοίκησης προσωπικού, στον τραπεζικό κλάδο, σε φορείς πιστοποίησης, στην πληροφορική και στη βιομηχανία. Σήμερα συνεργάζεται με στελέχη και ομάδες μεγάλων οργανισμών, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας προγράμματα coaching και εκπαίδευσης σε τομείς όπως ηγεσία, διαχείριση απόδοσης, ανάπτυξη ταλέντων και project management. Έχει συμβάλει ενεργά σε έργα μετασχηματισμού, διαχείρισης αλλαγών, συγχωνεύσεων και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Είναι κάτοχος MBA στο Total Quality Management, με πτυχίο στην Τεχνολογία Τροφίμων, ενώ ολοκληρώνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Οργανωσιακή Ψυχολογία. Είναι πιστοποιημένη Professional Scrum Master και Practitioner στο PRINCE2.