Την Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2025, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρωτοβουλία φοιτητών «Πράσινες Δεξιότητες: Διαμορφώνοντας το αύριο» στον χώρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Η δράση συνδιοργανώθηκε από τις ομάδες envinow.gr και MiMEC, υπό την Αιγίδα της Έδρας UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία του ΕΜΠ.
Στόχος της δράσης ήταν η ανάδειξη τόσο των πράσινων δεξιοτήτων όσο και της ανάγκης για ανθρώπους με κατάλληλη επαγγελματική κατάρτιση ώστε να ηγηθούν της πράσινης μετάβασης. Μέσα από θεματικές ομιλίες και συζητήσεις, καθώς και με δύο παράλληλα διαδραστικά εργαστήρια, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τις απαιτήσεις της πράσινης μετάβασης και να εξοικειωθούν με εργαλεία και ήπιες δεξιότητες που θα χρειαστούν στο πλαίσιο αυτής. Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν στο διάλειμμα μεταξύ των θεματικών ομιλιών και των διαδραστικών εργαστηρίων.
Την εκδήλωση αγκάλιασαν περισσότεροι από 80 παρευρισκόμενους, ενώ οι αιτήσεις ενδιαφέροντος ξεπέρασαν τις 120, από φοιτητές διαφόρων ειδικοτήτων και ιδρυμάτων.
Η έναρξη της δράσης και του Α’ Μέρους πραγματοποιήθηκε από τους κ. Χρήστο Καλαντζή, Συντονιστή της πρωτοβουλίας Envinow.gr, και κ. Νικόλα Αντωνιάδη, Ιδρυτικό μέλος της MiMEC, Υποψήφιους Διδάκτορες ΕΜΠ, οι οποίοι παρουσίασαν τη δράση και τους στόχους της. Ακολούθησαν οι πρώτες θεματικές ομιλίες από τον Δρ. Κουβαρά και τον Καθ. Δαμίγο.
Ο Δρ. Γεράσιμος Κουβαράς, Teaching Fellow στο Alba Graduate Business School, παρουσίασε τα Inner Development Goals και τη σύνδεσή τους με την πράσινη μετάβαση.
Ο Καθ. Δημήτρης Δαμίγος, Κοσμήτορας της Σχολής Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών του ΕΜΠ, ανέπτυξε τις ευκαιρίες και τις απειλές της πράσινης μετάβασης στον κατασκευαστικό και βιομηχανικό κλάδο.
Μετά από διάλειμμα για καφέ και δικτύωση, ακολούθησε η διαδραστική ενότητα «Βιομηχανία και Βιωσιμότητα: Προκλήσεις και Λύσεις», με έμφαση σε καλές πρακτικές και στρατηγικές μετάβασης προς τη βιωσιμότητα. Η ενότητα αυτή είχε την μορφή παιχνιδιού, όπου οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν ορισμένες επιλογές προς την μείωση ισοδύναμων εκπομπών άνθρακα. Ανάλογα την επιλογή που πραγματοποιήθηκε σε κάθε κρίσιμο σημείο, οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε ένα από τα 16 δυνατά τέλη. Στόχος ήταν να καταλήξουν στο βέλτιστο αποτέλεσμα, που συνδυάζει οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Το Α’ Μέρος κορυφώθηκε με ένα πάνελ συζήτησης με θέμα «Πράσινες Δεξιότητες για μια Βιώσιμη Αγορά και Βιομηχανία», το οποίο συντόνισε ο κος Μιχάλης Σταθακόπουλος, Δημοσιογράφος και Αρχισυντάκτης του περιοδικού Ecotec της T-PRESS. Στη συζήτηση συμμετείχαν η κα Αθηνά Πολίνα Ντόβα, COO & Co-Founder της Owiwi, ο Επ. Καθ. Μάνος Παυλάκης, με αντικείμενο την εκπαίδευση ενηλίκων στο Παν. Frederick και η Δρ. Σοφία Παπαδοπούλου, IWE, Senior R&D Engineer στην Hellenic Cables SA.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διασύνδεση των πράσινων δεξιοτήτων με τις ανάγκες της αγοράς, τον ρόλο των soft skills και την σημασία της δια βίου μάθησης σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον. Η έντονη και ενεργή συμμετοχή του κοινού, μέσα από τις ερωτήσεις που απηύθυναν προς το πάνελ, κατέστησε τη συζήτηση ακόμη πιο διαδραστική και ενίσχυσε τον αντίκτυπο της στους συμμετέχοντες.
Αμέσως μετά, ο Καθ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Κάτοχος της Έδρας UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία και Αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), παρουσίασε το ευρωπαϊκό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο για τις πράσινες δεξιότητες, τονίζοντας τη σημασία πολιτικής στήριξης και θεσμικής ωρίμανσης.
Ακολούθησε διάλειμμα για φαγητό και δικτύωση, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συζητήσουν τόσο μεταξύ τους όσο και με τους συντελεστές της εκδήλωσης, οι οποίοι προέρχονται από την αγορά και την βιομηχανία.
Στο Β’ Μέρος της δράσης, πραγματοποιήθηκαν δύο παράλληλα διαδραστικά εργαστήρια στα οποία συμμετείχαν 40 φοιτητές, τη συμβολή μεντόρων από την αγορά, τη βιομηχανία και την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Forging our Sustainable Cities (FSC)
Μέσω ενός διαδραστικού, ομαδικού και ειδικά σχεδιασμένου παιχνιδιού στρατηγικής και διαπραγμάτευσης, οι συμμετέχοντες ανέλαβαν ρόλους και θα πήραν κρίσιμες αποφάσεις για τη δημιουργία μιας πράσινης, βιώσιμης πόλης. Αντιμετώπισαν ρεαλιστικές προκλήσεις, διαχειρίστηκαν αντικρουόμενα συμφέροντα και ανέπτυξαν ήπιες δεξιότητες, όπως η κριτική σκέψη, η ομαδικότητα, η διαχείριση χρόνου & κρίσεων και η διαπραγμάτευση.
Fire-Protecting our Forests (FPF)
Ένα βιωματικό workshop που επικεντρώθηκε στην ανάλυση των βαθύτερων αιτιών των δασικών πυρκαγιών μέσω της μεθόδου Root Cause Analysis. Με την υποστήριξη έμπειρων μεντόρων (κος Μάνος Παυλάκης, Επικ. Καθ. Frederick University και κος Στάθης Ανθόπουλος, Τέως Πυροσβέστης και Εθέλοντής Πολιτικής Προστασίας ΣΕΠΠΒΑΤΥ), οι συμμετέχοντες συνεργάστηκαν σε πραγματικά case studies, αναπτύσσοντας δεξιότητες στην ομαδική εργασία, την έρευνα, καθώς και την μεθοδική και αναλυτική σκέψη. Στόχος ήταν η κατανόηση των αιτιών και η πρόταση προληπτικών και διορθωτικών δράσεων.
Η δράση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στα οποία κατεληξαν οι ομάδες και ένα σύντομο κλείσιμο, όπου μεταξύ άλλων εκφράστηκαν οι ευχαριστίες από τους διοργανωτές και οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν την εμπειρία τους.
Σημαντική για την επιτυχία της δράσης ήταν η συμβολή των υποστηρικτών, και συγκεκριμένα του ΕΛΚΕΜΕ Α.Ε., της εταιρείας TRITOXO project Management, και της εταιρείας ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν την δράση και τους στόχους της. Σημαντική ήταν και η συμβολή της μεγάλης κοινότητας που αναγνώρισε και προώθησε στην φοιτητική κοινότητα την δράση, αποτελούμενη από μέσα ενημέρωσης, φοιτητικές ομάδες και οργανισμούς κ.α. όπως παρουσιάζονται στην συνέχεια.