Σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από σημαντικές προκλήσεις στο διεθνές περιβάλλον με επιπτώσεις στο κόστος ενέργειας και τον πληθωρισμό, η βιομηχανία ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ Ελαιουργικών Επιχειρήσεων και Τροφίμων συνέχισε την αναπτυξιακή της πορεία. Μια από τις ιστορικότερες ελληνικές βιομηχανίες με ιστορία 120 ετών, η ΜΙΝΕΡΒΑ επιβεβαιώνει τη σταθερά ανοδική επιχειρηματική της δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, σε επίπεδο ομίλου, όπου περιλαμβάνεται η κατά 71,43% θυγατρική «Mediterranean Foods ΑΕ», το 2023 ο κύκλος εργασιών της ΜΙΝΕΡΒΑ παρουσίασε αύξηση κατά 4,9%, ακολουθώντας την ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων, ενώ βελτιώθηκε η λειτουργική κερδοφορία EBITDA κατά 3,4%.
Ειδικότερα, κατά την οικονομική χρήση 2023, οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΜΙΝΕΡΒΑ κατέγραψαν αύξηση για μια ακόμα χρονιά και διαμορφώθηκαν στα 71,9 εκατ. ευρώ, έναντι των 68,6 εκατ. ευρώ το 2022. Οι εξαγωγές καλύπτουν το 15% των συνολικών πωλήσεων και διαμορφώθηκαν στα 10,4 εκατ. ευρώ.
Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ξεπέρασαν το 2023 τα 8,1 εκατ. ευρώ έναντι των 7,8 εκατ. ευρώ του 2022. Καθώς η χρονιά χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα στις τιμές των πρώτων υλών, ο δείκτης EBITDA/πωλήσεις διαμορφώθηκε στο 11,21% από 11,37% το 2022, επηρεασμένο από την επιλογή της εταιρίας να στηρίξει τους καταναλωτές απορροφώντας σημαντικό τμήμα των κοστολογικών αυξήσεων που επιβάρυναν όλα τα στάδια της παραγωγής, λειτουργίας και διάθεσης των προϊόντων, με αντίστοιχη επιβάρυνση των ποσοστών κερδοφορίας της. Ως συνέπεια, τα ενοποιημένα προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε 1,64 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 2,06 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.
Μετά την απόσχιση του κλάδου παραγωγής φέτας και λευκού τυριού (εταιρία Δωρική AΕ) και μεταβίβασή του στην Desserta Hellas, η ΜΙΝΕΡΒΑ επικεντρώνεται παραγωγικά στις κύριες κατηγορίες προϊόντων της και τις νέες που ενσωματώθηκαν στο χαρτοφυλάκιό της την τελευταία διετία και προσδίδουν σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Τα brands της ΜΙΝΕΡΒΑ διατηρούν σημαντικά μερίδια αγοράς σε όλους τους κλάδους όπου έχει παρουσία (ελαιόλαδο, τοματικά προϊόντα, σάλτσες, τυροκομικά, μαργαρίνη, βούτυρο, ξύδι κ.α.).
Η ΜΙΝΕΡΒΑ συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, αναβάθμιση του εξοπλισμού και αύξηση της αποδοτικότητας, μείωση του ενεργειακού κόστους και βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους ανθρώπους της, στις μονάδες της στο Σχηματάρι και τη Γαστούνη Ηλείας.
Επιπλέον, ενίσχυσε τον μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου στη Γαστούνη με δύο νέες γραμμές παραγωγής και τυποποίησης προϊόντων τομάτας, μια επένδυση 3,1 εκατ. ευρώ μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησής της σχετικά με τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή, ανέθεσε σε ανεξάρτητη εταιρία την αξιολόγησή της αναφορικά με τις ενέργειές της προς το περιβάλλον, τη στάση της προς την Κοινωνία, και την Εταιρική Διακυβέρνηση που εφαρμόζει (ESG – Environmental, Social and Governance), με σκοπό να ενσωματώσει δράσεις και πολιτικές προς το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση.
Φέτος η ΜΙΝΕΡΒΑ συμπληρώνει 120 χρόνια συνεχούς και αναπτυξιακής επιχειρηματικής δράσης, έχοντας εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες τροφίμων της χώρας, με σημαντική εξαγωγική παρουσία.
Ξεκινώντας το 1904 από τον τομέα του ελαιολάδου, η εταιρία έχει ισχυρές ρίζες στην ελληνική παραγωγή και υποστηρίζει τη βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας, επενδύει και αναπτύσσει στρατηγικά κλάδους τροφίμων και αποτελεί πυλώνα καινοτομίας για την ελληνική οικονομία.
Η ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ Ελαιουργικών Επιχειρήσεων και Τροφίμων διαθέτει ισχυρές και καθιερωμένες μάρκες όπως το Μινέρβα, το Χωριό, το Pummaro, το ΤΟΠ, το Φαστ, το Brava, το Σαβόι, που είναι συνυφασμένες με την ποιότητα και τη γεύση, ενώ με συνέπεια 120 χρόνων παραμένει κοντά στην ελληνική οικογένεια και πιστή στο όραμά της για να δημιουργεί «γεύσεις που αξίζει να μοιραζόμαστε».