Στα παιδικά σας χρόνια θα έχετε χρησιμοποιήσει LEGO. E, έτσι περίπου -για να χρησιμοποιήσουμε έναν παραλληλισμό- θα είναι τα σύγχρονα εργοστάσια, γεγονός που αυξάνει εκθετικά την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία.
Τα μικροεργοστάσια είναι μικρές έως μεσαίες, «αρθρωτές» εγκαταστάσεις παραγωγής, που χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής για τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Το γιατί είναι απλό: προσφέρουν επίπεδα ευελιξίας και επεκτασιμότητας, που τα μεγαλύτερα, συμβατικά εργοστάσια δεν μπορούν να πετύχουν.
Δημιουργούν, επίσης, σημαντική εξοικονόμηση κόστους, απόδοσης και ενέργειας -άρα είναι πιο φιλικά για το περιβάλλον αλλά και την τσέπη του εργοστασιάρχη- ενώ χρειάζονται πολύ λιγότερους ανθρώπους σε σύγκριση με τα παραδοσιακά εργοστάσια, κάνοντας περίπου πράξη τη γνωστή ρήση για το εργοστάσιο του μέλλοντος που λέει:
«Το εργοστάσιο του μέλλοντος θα έχει μόνο δύο εργαζόμενους: έναν άνθρωπο και έναν σκύλο. Ο άνθρωπος θα είναι εκεί για να ταΐζει τον σκύλο. Και ο σκύλος για να δαγκώνει τους ανθρώπους αν πάνε να αγγίξουν τις μηχανές».
Υπερβολή θα πείτε. Ναι, αλλά στις ΗΠΑ το εργατικό δυναμικό της χειρωνακτικής εργασίας -στο σύνολο του εργατικού δυναμικού- μειώθηκε από 25% το 1970 σε 10% σήμερα. Ότι μπορεί πλέον να γίνει από μία μηχανή, συνεπάγεται την απώλεια μίας θέσης εργασίας.
Τέλος, μπορούν άνετα να χαρακτηριστούν «green» και να επιδοτηθούν ανάλογα, αφού χρησιμοποιούν μέχρι και το 20% της ενέργειας, το 10% του νερού η το 50% των χημικών που απαιτεί ένα συμβατικό εργοστάσιο.
Η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση, τα big data, το ΙΙοΤ και άλλες καινοτόμες τεχνολογίες, βοηθούν τα microfactories στην εξάλειψη των αποβλήτων, τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών, την εύκολη συντήρηση και την εξατομίκευση των προϊόντων που ενδεχομένως απαιτούν οι πελάτες τους.
Υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που έχουν ήδη δημιουργήσει και λειτουργούν με εξαιρετική επιτυχία μικροεργοστάσια, όπως η Arrival. Από την άλλη, υπάρχουν και πολλές βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν αντικειμενικά προβλήματα στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου. Δεν είναι όλες οι λύσεις για όλους!
Η βιομηχανία 4.0 –ο ψηφιακός μετασχηματισμός– θα φέρει επανάσταση στο μέλλον της μεταποίησης. Τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), το 5G, τα ρομποτικά συστήματα και ο αυτοματισμός, μπορούν να ενισχύουν την παραγωγικότητα -μεταξύ 15% και 30%- μειώνοντας παράλληλα στο μισό τις διακοπές λειτουργίας που απαιτούνται στη γραμμή παραγωγής.
Τα microfactories είναι αρθρωτά, γεγονός που προσφέρεται για μεγάλους όγκους παραγωγής. Έτσι, κάθε «μικρο-εργοστάσιο» μπορεί να θεωρηθεί ως «κύτταρο» μιας πιο εκτεταμένης γραμμής παραγωγής. Αυτά τα κύτταρα -που είναι κατά κανόνα τυποποιημένα όσον αφορά στα στοιχεία που τα απαρτίζουν και το λογισμικό- μπορούν π.χ. να επιταχύνουν τους χρόνους παραγωγής, λειτουργώντας παράλληλα όταν αυτό απαιτείται. Τι σας λέγαμε για τα LEGO;
Έτσι, ενώ τα παραδοσιακά εργοστάσια έχουν ακόμα πολλά να προσφέρουν όσον αφορά στις οικονομίες κλίμακας και τη λειτουργική αποτελεσματικότητα, η αρθρωτή δομή των microfactories επιτρέπει στους κατασκευαστές να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία.
Θυμηθείτε λίγο τον Δαρβίνο…